top of page

Tableau ile İş Zekası #2

Tableau Başlangıç Serisi


Tableau serimize ikinci yazımız ile devam ediyoruz. İlk yazımızda iş zekası nedir, Tableau nedir ve ne amaçla kullanılır şeklinde bir giriş yaparak Tableau’nun mimarisinden ve Tableau Community’den bahsedip yazımızı sonlandırmıştık. Bu yazımızda ise, Tableau Desktop ürününe giriş yapacağız.


Önceki yazımızda bahsettiğimiz üzere, Tableau platformunun merkezinde, tamamen hayal gücünüz ile sınırlı bir şekilde çeşitli analizler, grafikler ve görselleştirmeler yapabileceğiniz Tableau Desktop ürünü yer almaktadır.

Bu bağlamda, Tableau’nun instagramı olarak nitelendirdiğimiz Tableau Public web sitesinde, kullanıcıların paylaştığı farklı görselleştirmeleri inceleyerek, yapabileceklerinizin ne kadar sınırsız olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca kendinizde, bu platforma kayıt olarak yapmış olduğunuz çalışmaları paylaşabilirsiniz.

Tableau Desktop Kullanımı

Öncelikli olarak Tableau Desktop programının güncel versiyonunun kurulumu ile başlayacağız. Aşağıda bıraktığım linkten kayıt oluşturarak 14 günlük deneme sürümü ile Tableau Desktop ürününü bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Eğer öğrenci iseniz öğrenci belgeniz ile buradan kayıt olarak, 1 yıllık lisans hakkı elde edebilirsiniz.

Tableau Desktop kurulumunu tamamladık, artık çalışmalarımızı yapmaya başlayabiliriz. Öncelikli olarak bir veri setine ihtiyacımız var ancak acele etmemize gerek yok çünkü Tableau Desktop üzerinden direkt olarak bağlanabileceğimiz “Sample-Superstore” veri seti çalışmalarımız için yeterli olacaktır. Biz de örnek çalışmalarımızı bu veri setini kullanarak yapacağız.

Tableau Desktop programını ilk açtığımızda karşımıza çıkan “Connection” ekranından, Saved Data Sources altında bulunan Sample-Superstore verimizi seçiyoruz.


Biz örneklerimize bu veri setinden devam edeceğiz ancak farklı veri setleri edinmek ve çalışmalarınızı farklı alanlarda yapmak isterseniz aşağıda sizler için bazı kaynaklar paylaşacağım.

Veri Bağlantısı Ekranı (Data Source)

Data Source yani veri bağlantısı ekranı, basitçe, bağlandığımız veri setinde ki, sayfaları ve tablo içeren diğer detayları gösterir. Bu ekranda hangi tabloya, nasıl bağlanmamız gerektiğini belirtebilir, ihtiyacımız olan temel düzenlemeleri yapabiliriz.

İlgili ekranda görüntülediğimiz bölümleri açıklayacak olursak;

A- Bağlanmış olduğumuz veri setini ve ilgili veri setinde ki diğer detayları (sheets, query, view vs. gibi) gösterir.

B- Tablolarımızı seçtiğimiz ve gerekli bağlantı tiplerini (relations, join, union vb.) yaptığımız kısım. Burada default olarak logical layer şeklinde adlandırdığımız ekran gelmektedir. Tableau’nun akıllı ilişkisel bağ kurduğu relationship bağlantısını bu katmanda yaparız.

Aynı ekranda gördüğümüz Connection ve Filters kısımlarında ise, bağlantı tipimizi seçerek, gerekiyorsa çalışmaya başlamadan direkt olarak bir filtre ekleyebiliriz.

C- Seçtiğimiz tabloya çift tıkladığımızda açılacak olan ekran physical layer olarak adlandırılır ve burada join ve union gibi fiziksel bağlantıları yaparız.

D- Bağlanmış olduğumuz verinin ilk 1000 satırını görebileceğimiz ekrandır. Burada gereksiz olduğunu düşündüğümüz sütunları hide etmek, pivot işlemi yapmak ve sütun isimlerini değiştirmek gibi farklı işlemler yapabiliriz.

E- Bağlı olduğumuz verinin sütun isimlerini gösterir. Burada yine ilgili sütunların veri tiplerini, adlarını değiştirme gibi işlemler yapabiliriz.

Worksheet Ekranı

Veri bağlantımızı istediğimiz gibi gerçekleştirdiğimize göre, ilk çalışmamızı yapmak için ‘worksheet’ sayfasını açabiliriz.

Öncelikle ilgili ekranı tanıyalım.

A- Çalışma kitabı ismi burada görünmektedir.

B- Cards ve Shelves kısımları. Görselleştirmede kullanacağımız sütunları sürükleyip bıraktığımız çalışma alanlarıdır.

Burada ki kısımları ayrıca değinecek olursak:

  • Columns: Tablolarımızın sütun kısmını oluşturur.

  • Rows: Tablolarımızın satır kısmını oluşturur.

  • Marks Card: Verilerimize renk, boyut, şekil, metin ve ayrıntı dokunuşları yapabileceğimiz kısımdır.

  • Filters: Çalışmalarımıza dahil edilecek ya da hariç bırakılacak veriyi seçmemiz için kullandığımız ekran.

  • Pages: Yaptığımız görselleştirmeyi sayfalara bölerek analizimizi geliştirdiğimiz bölüm. Bu sayfalar arasında kolaylıkla geçiş yapabiliriz. Bu geçişleri otomatik yaparsak görselleştirmemize animasyon etkisi katabiliriz.

C- Komutlara, analiz ve gezinme araçlarına erişmek için kullandığımız araç çubuğu.

D- Bu alan, görselleştirmeleri yaptığımız bir tuval niteliğindedir. Tableau’da “viz” olarak nitelendirilir.

E- Bu butona tıklayarak veri bağlantısını yaptığımız açılış sayfasına gidebiliriz.

F- Burada, Data ve Analytics başlıklarını görüyoruz. Çalışmaları yaparken ihtiyacımız olan alanların bir çoğuna buradan ulaşacağız. Bu ekranda kullandığımız seçenekleri, çalışmalarımızı yapmaya başladığımızda öğreneceğiz.

G- Kullandığımız veriyi seçtiğimiz Data Source ekranına dönmek ve çalışma esnasında ihtiyaç duyduğumuz değişikleri yapmak için buraya tıklayabiliriz.

H- Ekranda hali hazırda bulunan görselleştirmenin detaylarını görebiliriz.

I- Burada çalışma kitabımızın sekmelerini görebilir ve sekmeler arası geçişler yapabiliriz. Bu sekmeler, çalışma sayfaları, dashboard ve hikaye kısımlarından oluşur.

İhtiyacımız olan tüm bu detayları öğrendiğimize göre, ilk görselleştirmemizi yapıp serimizin ikinci yazısını bitirelim.

Tableau ile görselleştirme yapmak çok kolay, sadece incelemek istediğimiz alanları sürükleyip bıraktığımızda, Tableau bize en uygun görseli getirecektir. Dilersek bu görselleştirmeyi değiştirebiliriz ancak çalışmalarımızda Tableau her zaman bize rehber olacaktır.

Öncelikle Data alanındaki Dimensions ve Measures kısımlarına değinelim.


  • Dimensions: Adlar, tarihler, coğrafi veriler gibi nitel değerler içeren verileri kasteder. Verilerimizi kategorilere, gruplara ayırmak için kullanabiliriz. Mavi renk ile ifade edilir ve kullandığımızda görselleştirme alanında bir “header” oluşturur.

  • Measures: Ölçülebilir, numerik verilerden oluşur. Bu verileri görselleştirmede kullandığımızda Tableau direkt olarak bir hesaplama (aggregation) uygular. Yeşil renk ile ifade edilir ve görselleştirme alanında bir “axis” oluşturur.

O halde, Sample Superstore verimiz üzerinden ilk çalışmamızı yapmaya başlayabiliriz.

Orders tablosundan, ilk olarak Segment sütununu Row kısmına, Profit sütununu ise Columns kısmına sürükleyip bırakıyoruz. Daha sonra Marks bölümünden, her bir segmenti ayrı ayrı renklendirmek için, Segment sütununu Color seçeneğine, kar değerlerini göstermek için ise Profit’i ise Label seçeneğine sürüklüyoruz. Sonuç olarak, veri setimizde bulunan 3 farklı segmentin toplam karlılıklarını gösteren bir çalışma yapmış olduk. Dikkat edersek, bir measure olan Profit seçeneğini kullandığımızda Tableau direkt olarak SUM() yani Toplam hesaplaması uygulamış oldu.


Bu platformda Tableau hakkında Türkçe bir kaynak oluşturmaya çalışacağız, diğer makale ve içeriklerimiz için takipte kalabilirsiniz. Tableau hakkında yayınladığımız çok sayıda video, makale ve diğer içeriklerimize ise Yeni Nesil İş Zekası web sitemizden erişebilirsiniz.


98 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page