Tableau Başlangıç Serisi
Tableau ile iş zekası serimizin üçüncü yazısında, iş zekası ürünlerine neden ihtiyaç duyduğumuza bir cevap arayıp, Tableau Desktop üzerinde ilk dashboardumuzu yapacağız. Bu bağlamda, serimizin ilk iki yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
İş zekası ürünleri bir çok iş birimi tarafından farklı hedefler doğrultusunda kullanılan çözümlerdir. Tableau gibi bir ürünün değerli olmasının sebebi, daha önce belirttiğimiz üzere, herhangi bir yazılım geçmişiniz olmadan çok kısa bir sürede ve kolaylıkla analizler yapmanıza imkan tanımasıdır. Bu serimizin amacıda zaten Tableau kullanmak isteyen tüm okuyucularımız için Türkçe bir rehber oluşturmaktır. Neden bu tür ürünlere ihtiyaç duyuyoruz sorusunun cevabı tamamen kullanıcının ihtiyacına bağlı olarak değişmektedir. Bazı kullanıcılar Tableau gibi güçlü bir toolu veri bilimi yetenekleri arasına eklemeyi amaçlayabilir. Bazıları minimum kodlama ile üst düzey görselleştirmeler ve analiz yapmak isteyebilir ya da bir çok iş birimi sunum ve raporlama yeteneklerini geliştirmek için ihtiyaç duyarken bazıları ise analizlerine farklı bir bakış açısı oluşturmak için böyle bir görselleştirme ürününe başvurabilir. Tableau gibi detaylı bir ürüne şimdilik sadece yüzeysel değinebiliyoruz ancak Tableau öğrenmeye başlamak için bu gayet yeterli. Burada ki anahtar nokta, sizin ihtiyaçlarınız için kendi eylem planınızı ortaya koymanız. İlerleyen süreçlerde hem yazılarımızdan hem de farklı kaynaklardan yararlanarak kendinizi bu hedefiniz doğrultusunda geliştirmeye devam edebilirsiniz.
O halde gelin, ilk dashboardumuzu oluşturmaya başlayalım;
Öncelikle analiz etmek istediğimiz iş ya da araştırma konusu hakkında 3 soru yazalım.
Bu sorulara cevap vermek için ihtiyacımız olan alanları veri setimiz üzerinden tespit edelim.
Sorularımıza en uygun cevabı verebileceğimiz görselleştirmeleri yapalım.
Dashboard ekranında ilgili görselleştirmelerimizi birleştirip raporumuzu yayınlayalım.
Bu süreçte aslında, sadece Tableau öğrenmiş olmayacağız, ayrıca sınırlı bir süre içinde çözmemiz gereken bir görevi ya da problemi nasıl halledeceğimizide öğrenmiş oluyoruz. Tüm bu süreçleri yani; neden, nasıl ve neye ihtiyacımız var sorularını tam anlamıyla kavrayabilir isek, amacımız doğrultusunda kendimizi geliştirebilir ve sonuçta bir değer yaratabiliriz. İlk Dashboard’um Bu çalışmada Tableau Desktop ürününde default olarak gelen ‘Sample-Superstore’ verisini kullanacağız. İlk olarak sorularımızı belirleyelim. 1 — Hangi alt kategoriler yıllık olarak nasıl karlılık sağlamış ? 2 — Bu alt kategorilerde uyguladığımız indirim oranları ortalaması nedir? 3 — Müşteri / Satış oranı en çok olan eyalet hangisidir ? Hızlıca birinci sorumuzu görselleştirerek başlayalım. Öncelikle, Order Date sütununu Columns alanına sürükleyip bırakıyoruz. Bize otomatik olarak ‘YEAR’ özelinde tarihlerimizi getiriyor. (Tableau’da tarih seçeneklerine detaylı olarak serimizin sonraki yazılarında değineceğiz.) Şimdi, Profit sütununu Rows alanına sürüklüyoruz ve Tableau bize otomatik olarak bir Line Chart önerisinde bulunuyor. Analizimize Category ve Sub Category kırılımında devam etmek istediğimiz için, bu sütunları Columns alanında Order Date sütunun yanına, renklendirme yapmak için ise, Profit sütununu ayrıca Marks kısmında Color seçeneğine sürükleyip bırakıyoruz. Böylelikle yıl, kategori ve alt kategori kırılımlarında bir Bar Chart oluşturmuş olduk. Göreceğiniz üzere Tableau bize en uygun görselleştirme seçeneğini direkt olarak yaptığımız analize göre getiriyor ancak tabi ki bunları amacımıza özel değiştirme seçeneğimiz her zaman var.
Şimdi ilgili alt kategorilerde uyguladığımız indirim oranlarını görebileceğimiz bir görselleştirme yapalım.
Burada yine bir bar chart yapacağız ancak kullandığımız sütunların formatını ve aggregation yani hesaplama tipini değiştirmeyi göreceğiz.
Öncelikle görselleştirmemizi yapmak için Category ve Sub Category sütunlaırını Rows bölümüne, Discount sütununu ise Columns bölümüne sürükleyip bırakıyoruz.
Daha sonra Columns bölümünde ki Discount üzerine sağ tıklayıp Measure seçeneğini Average olarak değiştiriyoruz. Bu sayede hesaplama SUM yerine AVG olarak değişecek. Yine Discount üzerine sağ tıklayıp format seçeneğini açıyoruz. Ekranın sol kısmında yeni bir pencere açılacaktır. Hem axis yani x eksenindeki görseli hem de ana pencere üzerinde ki rakamları yüzde şeklinde göstermek için, yeni açılan pencerede Numbers kısımlarını axis ve pane için Percentage olacak şekilde değiştiriyoruz. Son olarak Category sütununu Marks kısmında Color’a atarak aynı zamanda Category kırılımında renklendirme yapıp ikinci analizimizi tamamlıyoruz.
Üçüncü sorumuza geldiğimizde, eyaletlerin toplam getirisine değilde, birim bazlı getirisine bakmamız gerekiyor bu yüzden ekstra bir hesaplama yapmamız gerekecek. Ayrıca bu sorumuz için şimdilik basitçe bir harita oluşturacağız ancak Tableau’nun harita oluşturma yeteneği çok gelişmiş ve kullanıcılara çok çeşitli olanaklar sağlıyor, bu yüzden serimizde sadece harita konusunu içeren ayrı bir yazımız olacak.
O halde gelin ilk hesaplamamızı yapalım. Tableau’da hesaplamaları Calculated Field alanları oluşturarak yapıştırıyoruz. Herhangi bir yazılım bilgisine gerek duymadan, kolay bir şekilde formuller yazabiliyoruz. Biz burada eyalet bazında toplam geliri, toplam müşteri sayımıza böldüğümüzde ihtiyacımız olan alanı oluşturmuş olacağız. Bir çok farklı yerden ulaşabileceğimiz Create Calculated Field seçeneğini, araç çubuğunda Analysis menüsüne tıklayarak ulaşıyoruz.
İhtiyacımız olan hesaplamayı yaptığımıza göre artık görselleştirmemize başlayalım. Veri tipini coğrafi yer olarak belirttiğimiz eyaletlerin eğer isimleri veri setimizde hatasız belirtildi ise, direkt olarak Tableau bizim için bu yerleri gösteren bir harita oluşturacaktır. Tek yapmamız gereken, her zaman yaptığımız gibi sürükle ve bırak. State sütununu sürükleyip görselleştirme tuvali olarak belirttiğimiz bölgeye bırakıyoruz. Daha sonra yeni oluşturduğumuz Sales per Customer hesaplamasını Marks kısmından hem Color hem de Label kısmına atıyoruz ve görselimiz tamamlanmış oluyor.
Üç görselleştirmemizi de tamamladığımıza göre, raporumuzu hazırlamak için dashboard ekranına geliyoruz. Dashboard ekranında yapmış olduğumuz görselleştirmeleri istediğimiz boyutlarda istediğimiz yerleşim şekli ile raporu tüketeceğimiz ekrana uygun olacak şekilde bir araya getirip, çalışmamıza son halini veriyoruz.
Yapmış olduğumuz dashboardları dilersek Tableau Public platformunda tüm kullanıcılarla, dilersek Tableau Server üzerinde şirket içi kullanılacak şekilde paylaşabiliriz.
Bu platformda Tableau hakkında Türkçe bir kaynak oluşturmaya çalışacağız, diğer makale ve içeriklerimiz için takipte kalabilirsiniz. Tableau hakkında yayınladığımız çok sayıda video, makale ve diğer içeriklerimize ise Yeni Nesil İş Zekası web sitemizden erişebilirsiniz.
Comments