top of page

Tableau ile İş Zekası #6

Tableau ile Çarpıcı Haritalar -2-


Tableau ile haritalar her zaman ilgi çeken ve bizlere sınırsız seçenekler sunan bir konu olmuştur, dolayısıyla konunun önemine istinaden bir önceki yazımızda Tableau’da harita nasıl oluşturabiliriz neler yapabiliriz temel bir giriş yapmıştık. Bu yazımızda ise, mapbox gibi sadece Tableau veri tabanında kayıtlı bir harita ile çalışmak zorunda olmadığımızı, bir çok farklı coğrafik veri ya da kroki vs gibi görseller ile çeşitli raporlamalar yapabileceğimizi göreceğiz.

Polygon Grafikler

Poligon bildiğiniz üzere ‘çok köşeli ya da çokgen’ anlamına gelmektedir. Tableau ile çalışmalar yapmaya başladığınızda, Marks penceresinden grafik türü seçerken Polygon ifadesi ile kesinlikle karşılaşacaksınız. Çok güçlü bir görselleştirme seçeneği sunan Polygon grafikler bu yazımızın ana konusu olacaktır. Peki Polygon grafik türü nedir, temelde nasıl oluşturulur öncelikle buna değinelim.

Basitçe bir geometrik şekil çizmek istediğimizde ihtiyacımız olan bazı detaylar vardır;

1- Köşe noktalarının koordinatları. (X ve Y)

2- İlgili noktaların birleştirilme sırası. (Nokta sırası)

3- Başlangıç noktası ve bitiş noktasının aynı olması.

Bu şartları sağladığımızda ortaya bir geometrik şekil çıkacaktır. Örnek olarak random olarak oluşturduğumuz koordinatlara göre çizilmiş şekli inceleyebilirsiniz.


Aslında yukarıda basitçe bir poligon oluşturmuş olduk. Görüldüğü üzere X ve Y koordinatlarına göre temelde bir scatter plot oluşturup bu noktaları belirttiğimiz sıraya göre birleştirerek ilgili çokgeni ortaya çıkarıyoruz. Tableau’da daha kompleks çalışmalar yapmak için ücretsiz bir platform olan CBI studio üzerinden poligonlarımızı oluşturacağız.

CBI Studio ile Poligon Oluşturma

Bu çalışmamızda, dünyanın en büyük futbol stadyumlarından olan ‘Camp Nou’ stadyumunun FC Barcelona web sitesinde ücretsiz şekilde kullanıma sunulan fotoğraflarından yararlanacağız. Buradan ilgili görseli lokalinize indirebilirsiniz. (Seçtiğimiz görselin en boy oranını ilgili link üzerinden düzenleyebilirsiniz. Ben width=670&height=600 olarak kullanacağım.)

1- Seçtiğimiz görseli CBI studio platformuna, ilk açılışta karşımıza çıkan ‘Drag Your Background Image Here’ yazılı bölgeye sürükleyerek yüklüyoruz.

2- Görselimizi yükledikten sonra, Drawing seçenekleri üzerinden, Polygon seçeneğini işaretleyip tribunleri ayrı ayrı seçiyoruz. Basitçe seçmek istediğimiz alanların köşe noktalarını belirtip tıklamamız yeterlidir.

Seçim yapmak için, Show Grid ve Snap to Grid seçeneklerini işaretlerseniz arka planda görseli pixellere bölecektir özellikle geometrik görseller ile çalışma yaparaken daha kolay seçim yapmanızı sağlayabilir.


İlgili seçimleri yaptığımızda, Data kısmında oluşan veriyi Copy to Clipboard seçeneğine tıklayarak kopyalıyoruz.

3- Artık görselleştirme için Tableau Desktop programına geçebiliriz. CBI Studio ekranında dikkat edersiniz ihtiyacımız olan Şekil ID’lerini, X — Y kordinatlarını ve noktaların sırasını kolaylıkla oluşturmuş olduk. Tek yapmamız gereken Tableau Desktop programını açıp kopyaladığımız veriyi CTRL + V kısa yolu ile yapıştırmak olacaktır. Herhangi bir connection seçmenize gerek olmadan otomatik olarak, Tableau ilk sheeti ilgili veriye göre crosstab tipinde oluşturacaktır.


Burada yapmamız gereken, yeni bir sayfa açıp Marks penceresinden grafik tipini Polygon seçmek, Point X ve Point Y verilerini sırasıyla Columns ve Rows kısımlarına sürüklemek, Point ID verisini Marks penceresinde Path kısmına, Shape ID verisini ise Details kısmına sürüklemek olacaktır.


Bu sayede ilgili şeklimizi Tableau üzerinden poligon olarak oluşturmuş olduk, dilersek stadyum görselimizi Maps > Background Images > *Your Data Source* adımlarını takip ederek ekleyebiliriz. Ancak ilgili görselin dosya tipini pngolarak değiştirmeniz gerekecektir.


Artık poligonlarımızı oluşturduk, görselimizi arka plan olarak ekledik, şimdi raporlamak istediğimiz verileri kullanarak çalışmamızı tamamlayabiliriz. Burada basitçe excel üzerinden ilgili tribunlere ait kapasite ve bilet fiyatı verisi oluşturup bir rapor oluşturacağız. Tamamen hayali veriler kullanıyoruz ancak sadece bir sutunu ilgili poligonlarımızla eşleştirmek adına Shape ID olarak eklemeliyiz.


Oluşturduğumuz Excel dosyasına Data > New Data Source seçeneğinden bağlanıyoruz ve görselimizin olduğu sayfaya geliyoruz.

Artık istediğiniz şekilde ilgili verileri görselimize ekleyebilirsiniz ben tooltip olarak eklemeyi tercih ediyorum. Sırasıyla aşağıdaki işlemleri uygulayop raporumu tüketilebilir hale getireceğim, daha sonra dilersem raporumu ilgili kişilerle Tableau Server platformu üzerinden paylaşabilir kişisel kullanımım veya sunumlarım için saklayabilirim.

1- Data > Edit Blend Relationship seçeneğini kullanarak iki veri kaynağımı Shape IDleri üzerinden Blending yapıyorum.


Burada blending işlemini yaptığımızda ana veri kaynağı mavi tik işareti ile, ikinci veri kaynağı ise turuncu tik işareti ile karşımıza çıkacaktır. Shape Id verisinin yanında blending işlemini gösteren bir zincir ikonu oluşacaktır. Bu ikona tıklayarak dilediğimiz zaman bağlantıyı bozup tekrar kurabiliriz.


2- Shape Id verisini Marks > Color kısmına atarak tribunleri farklı renkte görüntülüyorum.

3- ‘Tribun Verisi’ veri kaynağını seçip, Kapasite ve Bilet Fiyatı verilerini Marks > Tooltip kısmına sürükleyip bırakıyorum.

4- Tooltip seçeneğine tıklayıp, ilgili verilerin yazı tipini, yerleşim şeklini vs. değiştirerek çalışmamı bitiriyorum.

Yapmış olduğumuz örnek çalışmaya benzer şekilde, yerleşim yeri krokileri, toplu taşıma oturma planları, insan ya da hayvan anatomileri gibi bir çok farklı çalışma yapabilir ve ortaya harika raporlar çıkarabilirsiniz.


Bu platformda Tableau hakkında Türkçe bir kaynak oluşturmaya çalışacağız, diğer makale ve içeriklerimiz için takipte kalabilirsiniz. Tableau hakkında yayınladığımız çok sayıda video, makale ve diğer içeriklerimize ise Yeni Nesil İş Zekası web sitemizden erişebilirsiniz.

51 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page