top of page

Tableau ile İş Zekası #14

Tableau Group ve Set Kavramları


Tableau ile çalışmalarımızı yaparken çeşitli özelliklere ihtiyaç duyarız, serimizin bu yazısında bir çok görselleştirmede ihtiyaç duyabileceğimiz Group ve Set kavramlarına değinerek hangi durumlarda kullanabiliriz bunları göstermeye çalışacağız.

Tableau ile Group İşlemi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur ?

Temelde group işlemi birbiri ile alakalı alanları bir araya getirip bu şekilde analiz etmemizi sağlamaktadır. Örnek olarak aynı bölgedeki mağazalarımızı grouplayıp bu groupları karşılaştırmka isteyebiliriz ya da veride aynı şehre ait ancak farklı isimler ile ifade edilmiş verileri düzeltmek için grouplama yapabiliriz. Antep, G.antep ya da Gaziantep olarak üç farklı isimlendirme ile veri setimizde bulunan ifadeleri tek bir group altında toplayıp daha doğru analizlere ulaşabiliriz. Ek olarak group işlemine, What if analizleri yapmak için de ihtiyaç duyabiliriz. Birbirine çok yakın olan iki şehri ele alıp, Eğer Niğde ve Nevşehir ya da Ordu ve Giresun illerinde bulunan satıcıları birlikte değerlendirirsek ne olur nasıl bir sonuç alırız ? sorusuna cevap vermek için group işleminden yararlanabiliriz.

Peki group işlemini nasıl yaparız ?

Görselde bulunan veri noktalarını seçip, açılan tooltip sekmesinden group ikonuna (ataç) tıklamamız yeterli olacaktır.

Aynı şekilde, verilerin bulundu Data Pane kısmından da ilgili alanları seçip sağ tıklarsanız, Create > Group seçenekleri ile açılacak olan ekrandan grouplama işlemi yapabilirsiniz.


Oluşturduğunuz bu groupların ismini ilgili group alanına sağ tıklayıp Rename seçeneği ile yeniden adlandırabilirsiniz. Include ‘Other’ seçeneği ile group dışında bıraktığımız alanlarıda Other olarak grouplayıp kullanabiliriz.


Son olarak grouplama işlemini geri almak istediğimizde ilgili group alanına sağ tıkalayıp Delete seçeneği ile oluşturduğumuz grubu silebiliriz.

Bir kaç örnek ile grouplama işlemini pekiştirelim.

Sales verisini Columns alanına, Sub-Category verisini ise Rows alanına sürükleyerek bir görsel oluşturuyoruz.

Daha sonra oluşan alandan, Binders, Envelopes ve Fasteners alt kategorilerini CTRL tuşuna basılı tutarak ya da Mac kullanıcıları için Cmd tuşuna basılı tutarak seçelim ve açılan tooltip sekmesinden ataç ikonunu kullanıp grouplama işlemini yapalım.



Bu işlemi yaptığımızda direkt olarak görselimiz güncellenmiş ve seçtiğimiz üç alt kategori birlikte değerlendirilmiş olacaktır.

Başka bir örnek olarak, Sales ve Profit verilerini kullanıp bir scatter plot oluşturalım, oluşturduğumuz ilgili grafiği müşteri kırılımında görselleştirelim. Bunun için Sales verisini Columns alanına, Profit verisini Rows alanına ve Customer Names verisini ise Marks > Details alanına sürükleyip bırakıyoruz.

Oluşan görselde, Profit değeri 4k ve Sales değeri 10k üzeri olan müşterileri ayrı, diğerlerini ayrı incelemek istiyoruz. İlgili alanı seçip, açılan tooltip üzerinden ataç ikonu ile grouplama yaptığımızda direkt olarak Marks > Color alanında Customer Names verişi oluşacak ve grupladığımız kullanıcılar mavi renkte, diğerleri Other olarak gri renkte oluşacaktır.


Bu işlemi yaptığımızda direkt olarak görselimiz güncellenmiş ve seçtiğimiz üç alt kategori birlikte değerlendirilmiş olacaktır.

Başka bir örnek olarak, Sales ve Profit verilerini kullanıp bir scatter plot oluşturalım, oluşturduğumuz ilgili grafiği müşteri kırılımında görselleştirelim. Bunun için Sales verisini Columns alanına, Profit verisini Rows alanına ve Customer Names verisini ise Marks > Details alanına sürükleyip bırakıyoruz.

Oluşan görselde, Profit değeri 4k ve Sales değeri 10k üzeri olan müşterileri ayrı, diğerlerini ayrı incelemek istiyoruz. İlgili alanı seçip, açılan tooltip üzerinden ataç ikonu ile grouplama yaptığımızda direkt olarak Marks > Color alanında Customer Names verişi oluşacak ve grupladığımız kullanıcılar mavi renkte, diğerleri Other olarak gri renkte oluşacaktır.


İlgili görseli oluşturduğumuzda, Set yapmak istediğimiz veri noktalarını seçip açılan tooltip sekmesinde küme ikonunu seçiyoruz.


Set oluşturduğumuzda, açılan ekranda seçilmiş alanlar gözükecektir, OK seçeneğine tıkladığımızda bu alanları IN, geriye kalanları ise OUT olarak kümelere ayırmış olacağız. Data Pane alanında Sub-Category Set isimli bir alan oluştuğunu görebiliriz.


Oluşturduğumuz bu yeni alanı Marks > Color kısmına sürükleyip bıraktığımızda, Set’in içinde olan veriler ile dışında olan veriler ayrı şekilde renklendirilecektir.


Şimdi oluşturduğumuz bu alanı dilersek başka görselleştirmelerimizde kullanabiliriz. Örnek olarak, yüksek satışlı ve karlı bu alt kategorilerin diğerlerinden neden farklı olduğunu analiz etmeye çalışalım. İlgili Alt Kategorilerde diğerlerine kıyasla daha önemli bir indirim yapıp yapmadığımızı görmek istiyoruz. Setlerimizin zaman içindeki ortalama indirimine bakan hızlı bir zaman serisi oluşturabiliriz.

Order Date alanını YEAR(Order Date) olarak Columns kısmına, Discount verisini ise AVG(Discount) olarak Rows kısmına sürükleyip bırakalım. İki set arasında ki farkı incelemek istediğimiz için ilgili seti Marks > Color kısmına sürükleyebiliriz.


Burada, setimizdeki Alt Kategorilerin diğerlerine kıyasla önemli ölçüde daha büyük bir indirime sahip olduğunu kolayca görebiliriz. Belki de diğerleri için de daha önemli bir indirim sunmaya başlamalıyız? Görüldüğü üzere setler geçici bir analiz için harikadır, ancak dikkatli olunması gereken bir nokta var, verilerimizi güncellediğimizde setlerimiz güncellenmeyecektir, bu nedenle sürekli kullanacaksanız dinamik bir set oluşturmak daha iyidir.

Dinamik Set Oluşturma

Tableau sabit setler hızlı bir geçici analiz için mükemmeldir, ancak verilerimizi güncelleyecek isek, bir koşula dayalı dinamik bir küme yapmanız gerekir. Bu, girdiğimiz koşula bağlı olarak setimizi güncelleyecektir. Her bir Alt Kategori için kâr ve satışları inceleyen basit bir crosstab oluşturalım. Bunun için Sub-Category alanını Rows kısmına Sales ve Profit alanlarını ise oluşan bu alanın üzerine bırakıyoruz. Direkt olarak aşağıdaki gibi bir görsel oluşuyor.



Buradaki amacımız, yüksek satışlı ve yüksek kârlı Alt Kategorilerimizi de bir set halinde gruplandırmaktır, ancak değerlerimizi manuel olarak seçmek yerine onlar için koşullar oluşturacağız. Diyelim ki Alt Kategorilerin yalnızca pozitif kârları ve 100 bin doların üzerinde satışları varsa setimizde yer almasını istiyoruz. Bunları daha önce yaptığımız gibi manuel olarak alabilir veya dinamik bir set oluşturabiliriz.

Alt Kategoriye sağ tıklayıp Create > Set adımları ile dinamik bir set oluşturacağız.



Bu değerleri bir kez daha manuel olarak gruplayabileceğimiz veya bunu bir Koşul veya Üst Koşula göre dinamik olarak yapabileceğimiz set oluşturma ekranını açacaktır. Condition seçeneğini seçelim ve By Field kutusuna tıklayalım. Buraya koşulumuzu yazacağız, ilki için Profit > 0 hesabını yapacağız ve buna Profit > 0 adını vereceğiz.


Şimdi aynı işlemi yapacağız ve yeni bir küme oluşturacağız ancak bu kez satışların toplamını > 100.000 yapacağız ve bu kümeye Sales > $100.000 adını vereceğiz.


Şimdi bu setlerin her ikisini de görünümümüze koyabiliriz, böylece hangi Alt Kategorinin her bir set koşulunu karşıladığını görebiliriz. Bu setlerin her ikisini de filtre rafına koyabiliriz ve verileri yalnızca bu setlerin her ikisinde de bulunan Alt Kategorilere filtreleyecektir veya aslında bir diğer konumuz olan birleşik bir set oluşturabiliriz.

Oluşturduğumuz setlerden birine sağ tıklayalım ve Create Combined Set seçeneğini seçelim. Bu örnekte, bu setin yalnızca diğer setlerin her ikisi de İÇİNDEyse IN olmasını istiyoruz.

Aşama aşama görseller ile gösterecek olursak;


Bu yeni birleştirilmiş seti görünüme sürükleyelim ve bu setin yalnızca diğer setlerin her ikisi koşulu sağladığında IN olduğunu göreceksiniz.


Şimdi bu seti aşağıdaki gibi bir Scatter Plot içerisinde kullanabiliriz ve bu koşulu karşılayan tüm Alt Kategorilerin setimizin İÇİNDE olacağını ve diğer her şeyin DIŞINDA olduğunu göreceksiniz. Bunun en güzel yanı, veriler güncellendikçe kümenin de güncellenecek olmasıdır; böylece bu kümeyi güncelliğini yitirmeden sonsuza kadar kullanabiliriz.


Bu platformda Tableau hakkında Türkçe bir kaynak oluşturmaya çalışacağız, diğer makale ve içeriklerimiz için takipte kalabilirsiniz.

Tableau hakkında yayınladığımız çok sayıda video, makale ve diğer içeriklerimize ise Yeni Nesil İş Zekası web sitemizden erişebilirsiniz.

48 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page