top of page

Tableau: Harika Raporlar Oluşturmak İçin 7 İpucu


Bu yazıda, Tableau ile nasıl harika raporlar oluşturabileceğinize dair 7 ipucundan bahsedeceğim. Dahası, bu ipuçlarına ek olarak rapor oluştururken düşmemeniz gereken tuzaklardan söz edeceğim.

1. Bir usta gibi al

Steal Like an Artist kitabının yazarı Austin Kleon, başkalarından esinlenmemiz için bizi cesaretlendiriyor. Günlük hayatın her alanında olduğu gibi rapor oluştururken ve yaratıcılığınızı kullanırken de başkalarından esinlenmek ortaya koyacağınız eserin kalitesini değiştirecektir. Ama kopyalamayın!

Andy Kriebel’in oluşturduğu bu finansal rapora göz atarsanız, daha önce Lindsay Poulter tarafından ilk olarak dizayn edilen rapordan nasıl esinlendiğini görebilirsiniz.

Karşılaştığınız raporları ve görsel çalışmaları kaydedin ve analiz edin. Daha sonra kendi çalışmalarınız için kullanabileceğiniz yaratıcı fikirler çıkacağına emin olabilirsiniz!

2. Karışıklıktan uzak dur

Raporlarınızı oluştururken, birbiri ardından oluşturduğunuz görselleri kullanma isteği gerçekten geri koyulamaz bir his biliyorum! Ama buna rağmen kendinizi durdurun ve kullanacağınız görsellere bir limit koyun.

Raporu oluşturma nedeniniz olan son kullanıcının isteğini hayata geçirmek için birden çok deneme yapmanız ve farklı açılardan raporunuzu değerlendirmeniz gerekebilir ( ki çoğu zaman böyle olur). Zamanla en iyi formu bulacaksınız! Düzenli ve anlaşılabilir bir rapor yapmak her zaman yararınıza olacaktır.

3. Matris düzeni kullan

Raporunuza çeşitli objeler yerleştirirken ( başlıklar, logolar vb.) belirli bir düzen kullanmaya özen gösterin. Raporunuzu bir matrise göre yerleştirmek kullanıcı için okunabilirlik sağlayacağı gibi paylaşmak istediğiniz veriye onları doğru şekilde yönlendirecektir.

4. Doğru metin düzenini kullan

Çok fazla sayıda yazı çeşiti ve boyutu kullanmak hoşunuza gidebilir. Tipografi gereklidir ancak doğru kullanıldığında! Gereğinden fazla çeşit ve boyut kullanmak yerine, belirli bir kalıp izlemek her zaman daha faydalı olacaktır. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi yazı formatını levele göre ayırmak ve renklendirmek kullanıcı için hem göz alıcı hem de veri keşfi için yol gösterici olacaktır.

5. Gölgelendirme kullanımını düzelt

Gölgeleme, rapor oluşturulurken en çok kullanılan parçalardan biridir. Peki, günlük hayatta ne kadar sıklıkla uyumsuz renkler ve gölgelendirmeler içeren raporlar ile karşılaşıyor ve şöyle yapılsaydı daha iyi olurdu diyerek kendinizi düşünmekten alıkoyamıyorsunuz? (muhtemelen çok).

Çoğu durumda, gereksiz gölgelendirme felakete yol açar. Raporunuzu yaparken eğer yeterli kadar tecrübeye sahip değilseniz gölgelendirmeden vazgeçin derim veya destek alın. En önemlisiyse; kullandığınız gölgelendirmeyi seçme nedeniniz , ve kullanıcıya ne ifade ediyor? gibi soruları kendinize sormayı mutlaka unutmayın.

6. Büyük Numaralar Kullan

Kullanacağınız en önemli veriyi, spesifik bir KPI verisini, diagramınızda kullanmayın. Onun yerine büyük puntolar ile göstermeyi deneyin!

Böylece kullanıcıya göstermek istediğiniz bu veri fazlaca değere sahip olacak ve dikkat çekecektir.

7. Efor harca ve geri bildirim al

Hiçbir rapor ilk yapıldığı anda yeterli gelmez. Zaman ve koordine bir şekilde çalışarak koyulan efor istenilen son haldeki raporu ortaya çıkaracaktır. Başkaları tarafından değerlendirilen sonuçlar ise size yeni bakış açıları kazandıracaktır.

75 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page