top of page

Tableau ile İş Zekası #7

Veri ile Hikaye Anlatımına Giriş


Bu yazımızda, bugüne kadarki değindiğimiz noktaları biraz daha uzaktan kuş bakışı bir görüş açısı ile incelemeye çalışacağız.

Tableau Başlangıç Seri’mizde şu ana kadar iş analizi nedir, neye yarar kısaca değindik, Tableau Desktop ürününü kullanmaya başladık, verilerimizi görselleştirdik, grafiklerimizi oluştururken uyguladığımız işlemlerin bazılarını daha detaylı inceledik, haritalara giriş yaptık temelde ihtiyacımız olacak kısımlarını öğrendik ve artık aslında bütün bu çabamızın bizi ulaştırmaya çalıştığı noktaya değinme sırası geldi.

Bütün bu çabamızın en temelde amacı nedir sorusuna bir çok farklı cevap verilebilir ancak en geniş kapsamlı cevap “veri ile hikaye anlatmak” yani data storytelling.

Yaptığımız tüm grafiklerin, analizlerin sonuçta ulaşmaya çalıştığı nokta, ilgi çekici, ilham veren hikayeler oluşturmak ve anlatmak. Bu yüzden serimize veri ile hikaye anlatmanın öneminden bahsederek devam edeceğiz. Ulaşmak istediğimiz nokta, basit konulara ve pratik uygulamalara odaklanarak, hikaye anlatımını farklı bir seviyeye taşımak ve bunun için Tableau cephanemizi donatmak olacaktır.

Veri ile Hikaye Anlatımı


Veri ile hikaye anlatımı terimini yazımızın devamında kısaca “hikaye anlatımı” şeklinde ifade edeceğiz. Hikaye anlatımı aslında veri ile ilgi çekici hikayeler oluşturmak için görsel kullanma sanatı olarak tanımlanabilir.


Hikaye anlatımı, bir çok karmaşık veriyi, ilgili kitleye ulaştırabilme ve anlaşılır bir hale dönüştürme sürecidir. Bu yüzden verileri anlama konusunda ilgili kişilere yardımcı olduğu ve bilinçli kararlar almayı sağladığı için iş süreçlerinin önemli bir parçası haline gelmiştir.

Peki hikaye anlatımı süreci nasıl başlar?

Öncelikle doğru veri kaynağını oluşturmalıyız. Sonrasında veriyi uygun şekilde analiz etmeli ve çeşitli çıkarımlar yapmalıyız. Son olarak çıkarımlarımızı ilgili kişilere, kitlenin bilgi düzeyine uygun şekilde, sunmalıyız. Bu sunuş aşamasının kalitesi bizim hikaye anlatımı becerimize bağlıdır. Burada kullanacağımız teknikler ve görseller hikayemizin kalitesini belirleyecektir. Sunmak istediğimiz görsellerin yerleşim şekli dahi büyük önem arz etmektedir.


İyi bir hikaye anlatımı, ilgi çekici, ikna edici ve anlaşılabilir olmalıdır. Veri hikayesinin net bir amacı olmalı ve konu, uygun bir çerçeve dahilinde işlenmelidir.

Hedefimiz belirli bir sorunu çözmek, belirli soruları yanıtlamak veya belirli bir duruma ilişkin içgörü sağlamaya yönelik olmalıdır. Hikaye, kitlemizi bir yolculuğa çıkarak şekilde yapılandırılmalı, sorun veya sorular belirtilerek başlanmalı, analiz ve çıkarımlarla ile devam etmelidir. Bir cevap ya da bir öneri ile sona ermelidir.

Toparlayacak ve bir çerçeve oluşturacak olursak, iyi bir hikaye aşağıdaki unsurlara sahip olmalıdır diyebiliriz.

  • Hikayenin hedef kitleyi ilgilendirecek net bir mesajı olmalıdır.

  • Hikaye, mesajımızı destekleyen veri ve analizlere dayanmalıdır.

  • Açık ve anlaşılması kolay görselleştirmeler içermelidir.

  • İlgili kitleyi bir yolculuğa çıkaracak ancak yoldan sapmayan net bir yapıya sahip olmalıdır.

  • Kitlemizin ilgisini çekecek ve etkileşim kuracak şekilde kurgulanmalıdır.

  • Sorularımıza net bir cevap ya da bir sonraki adımlar için öneriler içererek sonlanmalıdır.

Veri ile hikaye anlatımı, bir çok alanda önemli bir yere sahiptir. Kısaca örnek bazı alanları belirtecek olursak: Habercilik alanında karmaşık konuları halka açıklamak için kullanılabilir. Eğitim alanında, öğrencilere veriyi nasıl anlamlı hale getirebileceklerini öğretmek için veya öğrencileri kapasite ve yeteneklerine göre doğru alanlara yönlendirebilmek için fayda sağlanabilir. Politika gibi alanlarda ise karar alma süreçlerini belirlemek için kullanılabilir.

Hikaye anlatımı, işletmeler için de çok önemli bir yere sahiptir çünkü veriye dayalı kararlar alınması işletlemelerin geleceği için fayda sağlayacaktır. Veriler bir hikaye şeklinde sunulduğunda, anlaşılması ve hatırlanması daha kolay olur. Pazarlama stratejilerini belirlemek, ürün geliştirmek, müşteri katılımlarını takip etmek ve işletmelerin bir çok birimini doğru şekilde bilgilendirmek için kullanılabilir.

Sonuç olarak, hikaye anlatımı modern karar alma süreçlerinin önemli bir parçasıdır. Verileri daha erişilebilir kılmaya, ilgi çekici ve akılda kalıcı hale getirmeye yardımcı olur.

Çok çeşitli kitlelere erişmek ve elde ettiğimiz sonuçları onlara iyi iletmek aslında uygun bir hikaye anlatımı ile çok kolaydır.

Hikaye anlatımı temelde hayal gücümüze, tecrübelerimize ve bilgi birikimimize dayansa da, Tableau gibi bir ürünle artık daha kolay hale gelmiştir. Hangi veriyi ne tür bir grafik ile görselleştirebilirim, hangi grafik türü bu çıkarımımı ilgili kişilere daha iyi yansıtır gibi soruların cevaplarına serimizin sonraki yazılarında değinecek ve iyi bir hikaye anlatımı için gerekli kazanımlar sağlamaya çalışacağız.


Bu platformda Tableau hakkında Türkçe bir kaynak oluşturmaya çalışacağız, diğer makale ve içeriklerimiz için takipte kalabilirsiniz.

Tableau hakkında yayınladığımız çok sayıda video, makale ve diğer içeriklerimize ise Yeni Nesil İş Zekası web sitemizden erişebilirsiniz.


24 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page