top of page

Tek Bir Sheet için Veri Kaynağını Değiştirme



Bu yazımızda Tableau Desktop üzerinde tek bir sheet için veri kaynağını değiştirme yönteminden bahsedeceğiz.

Öncelikle Tableau Desktop’ta bir veri kaynağının nasıl değiştirileceğine bakalım:

Bu aşamada workbook’umda tek bir veri kaynağı ve buna bağlı birden fazla sheet olduğunu düşünelim.

Bir veri kaynağını başka bir veri kaynağı ile değiştirmek için öncelikle yeni veri kaynağını workbook’a eklemem gerekiyor. Yukarıdaki menüden Data –> New Data Source seçeneğine tıklayabilir ya da sol alttaki Data Source sekmesine giderek buradan New Data Source seçeneğini seçebilirsiniz. 2. Veri kaynağını ekledikten sonra ilgili sheet’e geri dönüyorum. Değişiklik yapmak istediğim veri kaynaklarından birine sağ tıklayıp Replace Data Source seçeneğini seçiyorum.

Açılan pencereden Current ve Replacement seçimlerimi ayarlayıp OK diyebilirim. Başta da belirttiğimiz gibi bunu yaptığınızda 1. Veri Kaynağına bağlı olan tüm sheetlerin veri kaynakları değişmiş oluyor.

Buraya kadar Tableau Desktop’ta veri kaynaklarının nasıl değiştirileceğini gördük. Peki sadece tek bir sheet’in veri kaynağını nasıl değiştiririz?

Bunun için bir workaround kullanmamız gerekiyor.

  • Sheet’i yeni bir workbook’a kopyalamak için sheet’e sağ tıklayıp Copy seçeneğini seçiyoruz.

  • Yeni bir workbook oluşturmak için File –> New adımlarını takip ediyoruz.

  • Yeni workbook’ta Sheet 1’e sağ tıklayıp Paste seçeneğini seçerek buraya yapıştırıyoruz. Bunu yaptığımızda sheet’i ve bu sheet’in bağlı olduğu veri kaynağını bu workbook’a kopyalamış oluyoruz.

  • Yazımızın ilk bölümünde bahsettiğimiz Replace Data Sources yöntemini kullanarak yeni workbook’ta bu sheet’in veri kaynağını değiştiriyoruz.

  • Son adım olarak yeni workbook’ta veri kaynağını değiştirdiğimiz sheet’i tekrar yukarıdaki adımlarda bahsedilen Copy Paste yöntemiyle ilk workbook’a kopyalıyoruz. Böylece yeni veri kaynağıyla birlikte sheet’i buraya geri taşımış olduk.

Bu yazımızda Tableau Desktop’ta sheet’lerin veri kaynaklarını nasıl değiştirebileceğinizi ve tek bir sheet’in veri kaynağını değiştirmek için nasıl bir yöntem uygulayabileceğinizden bahsettik.

Tableau Desktop’ta bir workbook’taki tek bir sheet için bir veri bağlantısını değiştirmek veya düzenlemek şu anda workaround kullanmadan mümkün değildir. Bu özelliğin gelecekteki bir ürün sürümüne dahil edilmesine yönelik desteğinizi dile getirmek için, buradaki Tableau Community Idea’sına oy verebilirsiniz: Change datasource on one worksheet and not others

24 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page