top of page

Veri Kaynağı Olarak Tableau Server


Raporlarınız oluşturup Tableau Server’a yayınladığınızda raporla birlikte veri kaynağınızı da yayınlarsınız. Bu canlı veri kaynağı olursa yalnızca veri kaynağı bağlantı bilgileriniz, extract bağlantılı olursa da bunlara ek olarak extract dosyasıyla birlikte raporunuzu yayınlamış olursunuz.

Workbook sekmesinde hazırladığınız workbooklarını görebilirsiniz.

Bu sekmede workbooklardan birine girdiğinizde workbooka ait sekmeleri ve bu sekmelerde workbooka ait olan ayarları görüntülüyor olacaksınız.

Burada workbook ile paylaştığınız bütün veri kaynaklarının listesini, tanımlanan yenileme zamanlamalarını, bağlantı tiplerini ve detaylar altında diğer özelliklerini görebilirsiniz. Burada gördüğünüz veri kaynakları bu workbooka özeldir ve farklı bir alanda kullanılamaz. Tabi burada farklı bir workbookta aynı bağlantıyı tekrar kurmanızı kastetmiyorum. Böyle bir şey yaparsanız veriye ikinci kez bağlanmış ve aynı veriyi ikinci kez Tableau Server’a yayınlamış olursunuz. Veri kaç defa yayınlandıysa o kadar fazla alan kaplar ve yenileme sayıları da bir o kadar artar.

Bunun yerine veri kaynaklarınız Tableau Servera yayınlayıp çalışmalarınızı bu veri kaynağı üzerinden yapabilirsiniz. Bu şekilde veri kaynağınız veri tabanında ya da dosyalarınızda değil Tableau Server’da olacak ve burayı bir datamart olarak kullanabileceksiniz. Aynı veriye farklı workbooklardan bağlantı kurabilir, tek bir güncelleme ile bütün raporlarınızı güncelleyebilirsiniz. Ve ek bir özellik olarak Tableau Server’da bu veri üzerinden yeni bir workbook oluşturabilirsiniz.

Bunun için tek yapmanız gereken bu veriyi workbooktan bağımsız olarak paylaşmanız. Desktopda sol üstteki veri kaynağı listesinden paylaşmak istediğin veri kaynağına sağ tıkladığınızda gelen içerik menüsünden Publish to Server opsiyonunu seçiyoruz. Gelen ekranda da ayarları yapıyoruz.

Bu ekranda veriyi kaydedeceğiniz projeyi, ismini, açıklamasını, aramalarda kullanılacak olan etiketleri belirleyebilirsiniz. Eğer extract bağlantısıysa Refresh Schedule seçeneği gelir. Buradan hangi zamanlamaya göre extractınızı güncelleyeceğinizi belirleyebilirsiniz. İzinler sekmesinde kullanıcıların bağlanma ve düzenleme izinlerini değiştirebilirsiniz. Autentication kısmında kimlik doğrulama işinin hangi koşullarda gerçekleşeceğini belirleyebilirsiniz. Tabii ki burada tavsiyemiz veritabanları için “Embedded Password” olması olur.Son kısımda eğer veriyi paylaştığınız workbook bu veri kaynağını kullanıyor olacaksa kutuyu işaretlemeniz gerekiyor. Veri kaynağınızın ikonu Tableau ikonu olarak değişecektir.

Artık veriyi paylaştınız. Tableau Server da ana ekrandaki sekmelerden “Data Sources” sekmesinde paylaştığınız bu veriyi görebilir, seçeneklerinden “New Workbook” seçeneğiyle yeni bir workbook oluşturabilirsiniz. Tabi Tableau Desktop üzerinden bu veriye bağlanmak isterseniz başlangıç sayfasında Connect bölümündeki Server listesinden Tableau Server opsiyonunu seçmeniz gerekiyor. Tableau Serverda daha önceden yayınlananlarla birlikte sizin verinizde görünecektir. Tıklayıp çalışmaya başlayabilirsiniz.

40 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page